1. szappankészítő klubfoglalkozás

Novemberben megtartottuk az 1. szappankészítő klubot.

10

A szappankészítést már régóta fontolgattam, de igazán olyan másfél évvel ezelőtt indult be a dolog, mikor is rengeteg anyatej halmozódott fel, amely csecsemő-fogyasztásra már nem volt alkalmas, kidobni mégse akartam, hiszen értékes anyagról van szó. Így a fagyasztóban várták a jobb sorsukat, illetve azt, hogy végre elsajátítsam a szappankészítés alapjait. Ez aztán meg is történt és azóta is töretlen lelkesedéssel, bár kevesebb idővel folytatom ezt a hobbit.

7

Ez pedig nem egyszerűen csak arról szól, hogy az ember létrehoz egy kozmetikai cikket, hanem a kreativitásról, felhalmozódott alapanyagok újrahasznosításáról és persze arról, hogy az ember tudja, miből készít magának felhasználásra váró eszközt. Mindenki összeválogathatja tetszés szerint, mely összetevők felelnek meg az ízlésének, például sokan nem szeretik az állati zsírokat (különös tekintettel azok kinyerésére, amelyek valamely állat elpusztításával járnak) vagy sokan igyekeznek pálmavajat nem használni, hisz amiatt pedig egész erdőket égetnek fel a trópusokon. Ez utóbbiból 2015-ben Indonéziában hatalmas erdőtüzek keletkeztek, amely egyrészt az értékes erdők pusztulásával, másrészt az egészségügyi körülmények jelentős romlásával járt.

8

Így arra gondoltam, érdemes, ha ezt minél többen megismerik és ha maguk esetleg nem is válnak készítővé, tudjanak róla, hogy sokan jelentős választékban készítenek jó minőségű, felesleges adalékanyagoktól mentes szappanokat, amelyek mosási illetve tisztálkodási célra is felhasználhatók.

3

Ezt kezdtük el a klubfoglalkozáson, ahol beszélgettünk egy kicsit a fürdőkultúráról napjainkban és a történelmi múltban, valamint az iparivá váló kozmetikumgyártásban felhasznált káros anyagokról is, amelyek többféle bőrgyógyászati probléma okozóivá válhatnak. Sokakat meglepett a tény, hogy a bőrünkön keresztül több dolog szívódik  fel, mint az emésztőrendszeren keresztül, ezért tényleg érdemes odafigyelni arra, az ember mit ken magára, még ha csak rövid időre is.

4

Megbeszéltük, hogy kaphatók natúrkozmetikumok is, amelyeket, ha idő híján vagyunk, viszonylag könnyen be lehet szerezni néhány drogériában is. Viszont, ha az embernek van rá ideje meg némi affinitása hozzá, akkor nyugodtan próbálkozhat az otthoni szerek kikeverésével is. Pár száz évvel korábban boszorkányság, ma építő jellegű elfoglaltság. Ezenfelül, ha már magunkon leteszteltük, ajándéknak is kiváló.

1

Ezek után készítettünk egy tömb szappant is, amelyből minden résztvevő kapott a későbbiekben, remélem, mindenkinek bevált :)

DSC_0352

A következő klubfoglalkozáson megismerkedünk a melt and pour szappannal, valamint további szappanokat készítünk, ha valakinek van esetleg otthon megmaradt zsiradéka, nyugodtan hozhatja, felhasználjuk!

A képeket köszönjük Gyurácz Annamáriának!

Samu Andrea

Minden vélemény számít!