Néhány gondolat, illetve beszámoló az E.ON Energy Globe Díjátadóról

Kedves Olvasók!

A mai bejegyzésben szeretnék egy kicsit mesélni az EON fenntarthatósággal kapcsolatos díjáról, illetve magáról a gáláról, amin volt szerencsénk résztvenni.
Nos, némi szkepticizmussal, de beneveztünk az Energy Globe díjért folyó küzdelembe 2017 őszén, amelyben, mint utólag megtudtuk, rajtunk kívül még vagy 200 pályázat vett részt. Az Energy Globe díjat 1999-ben alapította az osztrák Wolfgang Neumann és a mai napig az egyik legrangosabb környezetvédelmi kitüntetés. Ehhez csatlakozott Magyarország is 2016-ban, így immáron másodjára adományozták oda a díjakat 2018-ban 6 kategóriában. A nemzeti nyertesek aztán részt vesznek egy világméretű megmérettetésen is, összesen 177 ország projektjei, ötletei szállnak ringbe.

És hogy ezt miért írtam le ilyen részletesen? Hát azért, ami engem is megdöbbentett, illetve feldobott, hogy csak itt, Magyarországon évről évre több 100 ilyen pályázat és kezdeményezés van, a nagyobb országokban bizonyára még több, ami azt jelenti, hogy világszerte rengeteg környezettudatos projekt fut, kezdődik, illetve számos ötlet kering. Ami azért végre némi óvatos optimizmussal árnyalhatja a mindennapokban tapasztalható rossz gyakorlatokat, illetve azt, hogy látszólag, kormányszinten, politikai egyezményekben nehezen mozdulnak a fenntarthatóság felé és ha mégis, akkor az inkább a szájkarate szintjén valósul meg. Épp ezért csodálatos, hogy a mindennapok emberei közül mégis mennyien gondolkodnak, mennyien megmozdulnak az élhető jövő érdekében!

Nade visszatérve az egész verseny menetére. A pályázat leadását követően eltelt 1-2 hónap, majd egyszer csak kaptunk egy emailt, hogy döntősök vagyunk. Ekkor még nem tudtuk, ez pontosan mit jelent, aztán kiderült, hogy minden kategóriában két projekt szerepel a döntőben, ezek közül lehet majd kiválasztani a közönségnek szavazással, hogy melyik nyerje a kategóriát, illetve az EON zsűrije egy átfogó győztest is választ.

Az előkészületek után, amelyben benne volt egy videó forgatása a projektről, majd később egy kihívás vállalása bónuszként, amely a környezetvédelem valamely szegmensét tűzte ki célul, ehhez adtunk támpontokat, hogyan valósítható ez meg a mindennapi élet során. A mi vállalásunk a PET-mentes életmód megoldásait célozta.

A szavazás lezárultát követően május elején voltunk hivatalosak az eredményhirdető gálára.

Igaz is, a projektünkről még semmit nem szóltam. A projekt annak idején a Norvég Civil Alap támogatásával valósult meg, ötletgazdája és menedzsere Janó Éva, alelnök volt, a címe pedig: Textilmami, avagy kisgyermekkel gyermekeink jövőjéért. Ez a projekt a hulladékmentes háztartás kisgyermekes életmódhoz kötődő néhány szegmensét hivatott menedzselni, ez pedig a mosható textíliák modern változatainak visszafogadása a háztartásba: mosható pelenkák, popsitörlők, egészségügyi betétek, zsebkendők, szalvéták, táskák stb. Ehhez kapcsoldóan pedig egy életmód megalapozása volt a cél. megjelentünk kézműves vásárokon, baba-mama klubokon, személyes tanácsadást tartottunk és felépítettünk egy kölcsönző rendszert is. Támogattuk a helyi készítőket, hogy nagyobb ismertségre és népszerűségre tehessenek szert.

Nos, már a gála helszíne is igazán lenyűgöző, a Várkert Bazár, amelynek erre a célra létrehozott belső tere nagyon jól kombinálja a régi és új építészeti elemeket/megoldásokat. Első körben az előtérben megtekinthető volt néhány új találmány, amelyek tanulmányozásakor kezdtem magam egyre jobban érezni. Az egyik feltalálóval sikerült is bővebben beszélgetni, a találmány lényege az, hogy újrahasznosított műanyag alapokon napelem-térkő panelek működnek, amelyek nappal összegyűjtenek és akkumulátorok segítségével gyűjtenek annyi energiát, amellyel működtethető például a köztéri világítás. A Deák téren ez már egy működő megoldás.

Miután végignéztük a találmányokat, hamarosan elkezdődött a gála, amelyről elmondták, hogy a karbonlábnyoma zéró – műanyag egy deka nem volt a környéken, az üdítők üvegben, a szívószálak papírból, az ételek felelős forrásból voltak. Illetőleg mindenki hazavihetett egy cserepes növényt kerámiacserépben :)

Megismerhettük az összes kezdeményezést, kihirdették a nyerteseket. Mi végül nem nyertünk, de már az is hatalmas dolog, hogy ott lehettünk a legjobbak között és meismerhettük a többi pályázatot is.

Ez már egyszer megtörtént, mikor az Ozone Network Zöld Díját nyertük meg néhány évvel ezelőtt, ott is zseniális helyi kezdeményezések szerepeltek.

Összegzésként annyit szeretnék hozzátenni, hogy senki ne féljen belekezdeni, ne féljen attól, hogy “mit tehet ő egy emberként”, mert egy gondolat, egy ötlet könnyen szárba szökken és másokat is megérint, megmozgat, inspirál.
Érdemes beletenni a munkát, érdemes tenni a jövőnkért.

Tartsatok ti is velünk!

Samu Andrea
eon

Minden vélemény számít!