Program bemutatása

TEXTILMAMI PROGRAMUNK

Célunk az, hogy megismertessük az emberekkel a modern mosható pelenkákat. Szeretnénk ha minél többen gondolnának a mosható pelenkákra egy lehetséges alternatívaként az eldobható változat mellett, illetve helyett.

Ha valaki azt hallja, hogy mosható pelenkát is lehet használni, gyakran egy negatív kép ugrik be a régről kapott információk alapján. Mondhatjuk, hogy nincs kedvünk ennyi plusz macerához, anyukám, illetve mamám mesélte, hogy órákig kellett sikálni őket, meg kifőzni, meg különben is itt a modern világ és használjuk csak az eldobhatót. Ezen a szemléleten változtatni nem egyszerű, de csak a kipróbálás győzhet meg bennünket arról, hogy ennek az időnek vége.

A mai modern világ kezdi újra felfedezni a régi módszereket, megfelelő újításokkal. Gondoljunk csak a szappanfőzésre. Régen természetes volt, hogy a családok időnként szappant főztek persze ők még elsősorban hulladékból. Ma ezt az eljárást újra felfedeztük és egyre többen készítenek maguknak otthon szappant. Mi az ami mégis más, hogy nem feltétlen hulladékból készül, sokkal mutatósabb, mindenféle pluszt beletehetünk, amivel kényeztethetjük a bőrünket és természetesen mindenféle rosszat kihagyhatunk, amivel ártunk a bőrünknek és a környezetünknek.

Na a mi célunk az, hogy ezt a folyamatot elindítsuk, illetve tovább fejlesszük itt Csongrád megyében is. Nehéz elképzelni, de a mostani modern mosható pelenkák egyszerűen használhatók, akár otthon is elkészíthetők (persze vásárolni is lehet rengeteg helyen), ezen kívül rendkívül mutatósak, és feldobnak bennünket a kicsiknél oly gyakori pelenkacsere közben. A korábbi változatokkal ellentétben ezeket nem kell főzni, sőt a mosógép miatt a sikálást is hanyagolhatjuk, mosni sem szükséges magas hőfokon, vasalni pedig a legtöbbet tilos. Gyakorlatilag aki mosható pelenkát használ sem tölt sokkal több időt emiatt a fürdőszobában. Én lemértem, átlagos esetben napi 10 percet töltök pluszban a pelenkákkal.

Mindenkit a kipróbálásra buzdítok, mert rengeteg előnnyel jár a használatuk. A kipróbálásban szeretnénk segítséget nyújtani a kölcsönző rendszerünkkel, illetve a hamarosan készülő kézműves pelenkáinkkal.

Célunk a népszerűsítés, nem egy újabb blog létrehozása. Alap információkkal weboldalunkon is találkozhattok, de már számos olyan másik oldal van, ahol mindenki kedvére olvashat hasznos információkat. Ezeket linkgyűjteményünkben megtalálhatjátok. Természetesen felmerülő kérdéseitekkel nyugodtan fordulhattok hozzánk, szívesen válaszolunk rá. Kereshettek bennünket személyesen is rendezvényeinken, illetve levélben vagy telefonon.

A mosható pelenka használatáról!

Előny, hátrány:

+Csökkenthetjük a szeméttermelését (pelenka, gyártás, csomagolás).

+Egyszeri beruházást jelent, ami hamar megtérül. A használt darabokat eladhatjuk de több gyermekünket is kiszolgálhatják.

+Pirosodás, allergiás reakció, sebesedés nagyon ritka, általában pelenkakrémre egyáltalán nincs szükség.

+A mosható pelenkában kutatások szerint átlagosan 1 fokkal alacsonyabb a hőmérséklet a jobb szellőzésnek köszönhetően, ez a kisfiúk szempontjából sokkal egészségesebb

+Gyermekek hamarabb válnak szobatisztává.

+Mosható pelenka használatával gyermekünket már egészen kicsi korban taníthatjuk a környezet védelmére.

+Segít a megfelelő csípőtartás kialakításában.

-A mosható pelenka az elején nagyobb beruházással jár (ami hosszútávon természetesen kifizetődik).

-A mosható pelenka tárolása, mosása és szárítása kétségkívül több időt igényel, mint az eldobható használata.

 –A mosható pelenka esetén száradási idővel és hellyel kell számolni. Ez típusonként eltérő lehet.

-A mosható pelenka ijesztő első látásra

Típusok:

AIO (minden egyben)

Zsebes

Hibrid

Külső-belső kombináció (tetra, prefold, betéte, nadrágpelenka)

Anyagok:

Belső: Pamut, bambusz, mikroszálas, szénszálas, kender

Külső: PUL, PUR, gyapjú, termo

Tanács kezdőknek:

Próbáljanak 2-3 szimpatikus terméket kiválasztani és abból rendelni, esetleg kölcsönözni párat.

A próbálgatáshoz a sima tetra pelenka is elég, utána, ha megvan a típus, illetve a fazon, elég akkor beruháznunk a nagyobb nedvszívó képességű belsőkre.

Ami azért jó ha van kezdésnek: fedeles vödör, megfelelő mosószer, kakifogó.

Minden vélemény számít!